Zvolte si typ nemovitosti

Pozemky v okolí Č. Budějovic jsou nedostatkovým zbožím

Proč tomu tak je? Lze tuto situaci ještě zvrátit? Když se vydáte z bytu na dobrodružnou cestu k vlastnímu bydlení v rodinném domku. Chcete rovnou do rodinného domu?, a co víc, do vlastního, postaveného? Řekněme si upřímně, cesta to není snadná. Je to v podstatě podobné jako s domy samotnými, ani pozemky nejsou a nebudou.

Vítejte v seriálu článků, který se věnuje výstavbě rodinných domů. Níže naleznete aktuální články z celého seriálu „Jak postavit rodinný dům“.

Jedním z faktorů, proč tomu tak je, je to, že nové pozemky ke stavbě rd určuje místní územní plán města, který se mění jen v horizontu několika let (někdy i v řádu desítek let). Dokonce někdy ani to ne (např. louka zůstane i po desítkách let stále loukou). Tím, že pozemek změní svůj status – např. z louky, nebo pastviny – na stavební pozemek, jednak stoupne jeho cena a za druhé se dá zasíťovat – a to buď městem nebo to bude umožněno majiteli, který pozemek koupí.

Nedavno jsme psali o možnosti pořízení celého rodinného domu v Hluboké nad Vltavou. Přečíst si o těchto rodinných domech můžete zde nebo zjistěte, jak se žije na Hluboké nad Vltavou.

Při koupi vlastního pozemku si dejte pozor na podezřele nízkou cenu i lokalitu

To, že je pozemek levný bohužel dneska znamená, že má nějakou tu vadu. A tou nemusí být jen rozloha místa samotného, ale i jeho situování. Pozemek je v klidné části, ale u okraje lesa, v mokřadech či zátopové oblasti. Levné stavební pozemky na území Českých Budějovic nehledejte! Pokud hledáte levný pozemek, tak spíše koukněte do okolních vesnic, kde ale může být problém se sítěmi, občanskou vybaveností nebo jinými věcmi, přesto jsou tyto pozemky často velmi nadhodnoceny a budete muset smlouvat.

Levný totiž nemusí být dobrý. Uveďme si to na příkladu pozemku na prodej v lokalitě České Budějovice. Najít nový stavební pozemek v této lokalitě totiž není zdaleka tak snadné. Územní plány mluví jasně a další stavební pozemky do budoucna bohužel nebudou. A koupit pole a posílat návrhy na úpravu územního plánu se může nakonec stát nekonečným příběhem.

Např. podezřele levný pozemek může skrývat vadu, na kterou jednoduchým okem nepřijdete. Pozemek je na stavebním pozemku, ideálně zasíťovaný, s přístupem po obecní cestě. Všechny prvotní strašáky jsme tedy už vyloučili, ale když přichází martýrium se stavebním povolením, narazíte. Můžete totiž zjistit, že pozemek se nachází na území chráněných spodních vod, že pozemkem vede kanalizace, nebo elektrické vedení či další specialitky a zjistíte, že zkrátka nekopnete nebo se Vám bude závistivý soused stále odvolávat a vznášet námitky. Pak Vám zbydou vám jen oči pro pláč.

Ideální lokalita pro stavbu rodinného domu

Když to vezmeme ze široka a podíváme se na možnosti ve městě, vesnici nebo na samotě. Tak je to úměrná cena – čím větší samota tím zpravidla větší pozemek a menší cena. Bydlení na samotě, a i stavba domu v tomto místě s sebou nese určité komplikace, ať už jde o dopravu stavebního materiálu, zasíťování pozemku či potřebu dojíždění do práce či školy. 

Oproti tomu je stavba nového domu v nové zástavbě – satelitu, z jedné strany ideální, protože zde je přístupová cesta i zasíťování a okolí je plné novousedlíků, takže dobře zapadnete. Na druhou stranu jsou satelity většinou dost daleko z centra, ať už autem, tak i případnou MHD. Výbornou možnost přináší starý dům na perspektivním pozemku, který by mohl ustoupit stavbě domu nového. Byť ani toto není úplně snadné a rychlé řešení. Každá varianta má něco do sebe, záleží na vás, co preferujete.

Pozemky k prodeji České Budějovice

Prodej udržované zahrady v blízkosti centra Českých Budějovic v klidné části Litvínovic

Prodej udržované zahrady v blízkosti centra Českých Budějovic v klidné části Litvínovic
Detail nemovitosti2 500 000 ,- za nemovitost

Prodej stavebního pozemku ve Vrábči

Prodej stavebního pozemku ve Vrábči
Detail nemovitosti6 252 500 ,- za nemovitost

Koupíme stavební pozemek České Budějovice, Velešín, Český Krumlov

Stavební firma hledá pozemek pro stavbu RD nebo BD v okolí 70 km od Českých Budějovic.
Detail nemovitosti3 000 000 ,- za nemovitost

Koupíme pozemek pro stavbu rodinného domu v Jižních Čechách - lokalita nerozhoduje

Koupíme pozemek pro stavbu rodinného domu v Jižních Čechách - lokalita nerozhoduje
Detail nemovitosti3 000 ,- za m2

Nezanedbejte velikost pozemku pro samotnou stavbu RD

Na bungalov potřebujete pozemek o velikosti aspoň 600 m2, což vám vyjde jak na stavbu, tak i na trochu zeleně kolem, kde můžete relaxovat. V případě garáže byste měli počítat nějaký ten metr navíc, ať už na stání pro auto, tak případný přístřešek.

Co je tedy důležité vědět před nákupem pozemku? Nejprve se podívejte do katastru nemovitostí, zda pozemek patří skutečně tomu, jenž jej prodává, také se dozvíte, že pozemek není zatížen třeba exekucí nebo není zastaven bankou. Pohledem do katastrální mapy také získáte přehled o tom, zda v místě pozemku nejsou nějaké jiné sítě, či zda je k němu třeba časem naplánovaná příjezdová cesta, ideálně obecní. Taktéž zasíťování bude snadnější, pokud budou sítě v okolí pozemku. Každý metr plynové přípojky, či elektrické energie stojí i několik tisíc. Výběrem správného pozemku můžete ušetřit velkou část finančních prostředků a mít i klidné spaní. Proto pokud se rozhodujete ke koupi stavebního pozemku, tak všechny kroky dobře promyslete a neuspěchejte své rozhodnutí.

Pokud se rozhodnete pro koupi rodinného domu, místo pozemku, tak určitě navštivte naši nabídku rodinných domů v okolí Č.Budějovic.

Rd k prodeji:

Prodej novostavby krajního řadového domu o dispozici 5kk a velikosti 144 m2 se zahradou v Kaplici

Prodej novostavby rodinného domu o dispozici 5kk a velikosti 144 m2 se zahradou v Kaplici
Volné od: 1.10.2024
Detail nemovitosti7 490 000 ,- za nemovitost

Prodej rodinného domu se zahradou a garáží v Dolním Dvořišti

Prodej rodinného domu se zahradou a garáží v Dolním Dvořišti
Volné od: 1.5.2024
Detail nemovitosti13 000 000 ,- za nemovitost

Prodej novostavby rodinného domu 5kk s terasou a zahradou v Boršově u ČB

Pronájem novostavby rodinného domu 5kk s terasou a zahradou v Boršově u Českých Budějovic
Detail nemovitosti8 700 000 ,- za nemovitost

Prodej novostavby rodinného domu o dispozici 5kk a velikosti 142 m2 se zahradou v Kaplici

Prodej novostavby rodinného domu o dispozici 5kk a velikosti 142 m2 se zahradou v Kaplici
Volné od: 1.6.2024
Detail nemovitosti6 250 000 ,- za nemovitost

Prodej novostavby rodinného domu o dispozici 5kk a velikosti 142 m2 se zahradou v Kaplici

Prodej novostavby rodinného domu o dispozici 5kk a velikosti 142 m2 se zahradou v Kaplici
Volné od: 1.6.2024
Detail nemovitosti6 250 000 ,- za nemovitost